Adventi naptár – hogy még szebb legyen a karácsony-várás…

adventi-naptar karácsonyi készülődésAkinek kisgyerekek vannak a közelében, biztosan tudja, hogy az adventi koszorú mellett (majd erre is szakítunk időt, és egy-két posztot) az adventi kalendárium a másik legfontosabb és legizgalmasabb az karácsony-várásban. Legfőbb “feladata”, hogy a lehető legszemléletesebben láttassa az idő múlását, hogy még a legkisebbeknek is egészen egyértelmű legyen, hogy mikorra várhatják az esztendő legnagyobb csodáját.  Ezért is fontos, hogy ha tartogat is a “naptár” minden napra új meglepetéseket, mindenképp csak valami egészen jelképes, szinte jelentéktelen kis semmiség legyen, ne csináljunk minden napra karácsonyt! Idén olyan ötlettel találkoztam egy remek könyvben, ami ehhez a célhoz formájában is nagy segítséget jelent. Mindjárt kiderül, hogy mire is gondolok pontosan… Feltett szándékom, hogy most ezzel lepem meg az ifjúságot, talán még időben vagyunk hozzá, mert azt azért be kell vallani, hogy egy egészen picit munkás a dolog. Remélem azonban, hogy ez senkit nem fog elrettenteni, mert ennek ellenére nagyon egyszerű, és gyönyörű!

Hozzávalók:

Annyi dió, ahány nap lesz az advent során (meg egy kicsivel több, hogy legyen mivel begyakorolni a technikát)

Aranyfesték

3-4 méter hosszú, 2 cm széles kék szalag (esetleg fehér, vagy piros, de én mindenképp a kékre szavaznék!)

Kis ajándékok, amiket a dióhéjakba tehetünk (ugye, hogy segítség a “túlzásba esés” ellen! 🙂  )

Ragasztó

Óvatosan nyissuk fel a diókat, hogy héjuk ne repedjen, és ne törjön el.  (Nem könnyű feladat, de némi gyakorlás után már elég gyakran sikerül.) Kivesszük a dióbelet, és a két fél héjat úgy tartjuk, hogy később is tudjuk, melyek tartoznak össze – fontos!!

Fessük be a diók külsejét aranyra, és hagyjuk őket megszáradni. Minden dió egyik felébe tegyünk egy kis meglepetést, például egy szem mandulát, mazsolát, aszalt gyümölcsöt, esetleg kis csengőt (az utolsó dióban javaslom), kagylót,  szép kavicsot, játékgolyót, aranycsillagot, szárított virágot, gyöngyszemet stb.

A dió mindkét felére tegyünk egy kis ragasztót és úgy ragasszuk össze, hogy a szalag a két fél között húzódjon végig.

Ha kész, akkor csak egy alkalmas helyet kell keríteni neki, ahol elérhetik, és minden reggel levághatnak róla egy diót, hogy felnyissák. Nekünk meg már csak annyi a dolgunk, hogy sose mulasszuk el nézni az arcukat e “művelet” közben!

This entry was posted on vasárnap, november 8th, 2009 and is filed under Adventi naptár, Karácsonyfadísz, Karácsonyi ötlet gyerekeknek. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply