Karácsonyi Betlehemek – legyen mondjuk agyagból…

betlehemRengeteg féle, forma, anyag, technika stb. alkalmas a karácsonyi betlehem elkészítésére, biztosan majd’ mindenki próbálkozott legalább eggyel élete során. Három éve legnagyobb meglepetésemre – sosem voltam egy nagy kézműveskedős bűvész-művész, még hobbi szinten sem, de – magam is megalkottam egy olyan csuhébetlehemet, hogy épp meg nem szólal… Szóval, büszke vagyok rá a mai napig, és természetesen az angyalok minden évben odateszik a karácsonyfa alá! 😉

Ezúttal egy olyan típust ajánlok, amit akár a gyerekek is nagyon könnyen elkészíthetnek: agyagfigurákat készíthetnek hétről hétre minden vasárnap egy-egy újabb részletet a betlehemi jelenetből. Az ilyen egyszerűbb típusú betlehemeknél nagyobb a hangsúly a környezeten, a megfelelő hangulat megteremtése a megfelelő anyagokkal. A tájat jelezheti egy sötétbarna vagy zöld szövet, ráhelyezhetünk néhány követ, mohát, tobozt, vagy stílusosan készíthetünk fákat olyan módon, hogy egy darab agyagba fenyőágakat szúrsz.

Első vasárnap készülhet mondjuk az istálló (alap helyszín), második vasárnap bokrok, fák, harmadik vasárnap az állatok (néhány bárányka, ökör, szamár – ami belefér), utolsó vasárnap az embereket (Mária, József, pásztorok), végül karácsony napjára pedig jöhet a Gyermek, esetleg csillag, angyalok.

Fontos, hogy a figurák ne úgy készüljenek, hogy külön fejet, kezet, lábat “ragasztunk” a törzshöz, mert így száradás után nagyon könnyen lepotyognak a darabok. Egy oszlopformából jó kialakítani, kihúzni, nyújtani, gyúrni a végtagokat, fejet stb. A száradás után akár ki is lehet őket festeni, de talán szebb, ha natúr marad.

This entry was posted on csütörtök, november 12th, 2009 and is filed under Karácsonyi cikkek. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply