Karácsonyi vajas sütemény – gyerekbarát recept

Ez amolyan franciás karácsonyi süti, mifelénk inkább a mézeskalács a “megfelelője”, de ettől még igazán érdemes kipróbálni, ez is majdnem olyan finom – még nyersen is! Mert ugye, ez sem utolsó szempont, ha vannak önjelölt kis kukták is a környéken. Hogy a karácsonyi hangulat mindenképp meglegyen, egy fahéjas változat receptjét szeretném megosztani az olvasókkal:

– 500 g liszt

– 250 g lágy vaj (vagyis érdemes néhány órával előbb kivenni a hűtőből)

– 1 evőkanál őrölt fahéj

– 250 g porcukor (nyugodtan lehet kicsit kevesebb is!)

– 1 citrom és 1 narancs héja (ez akár el is hagyható, ízlés dolga)

– 3 tojás + 1 tojássárgája a kenéshez

Előző este összekeverjük a hozzávalókat, kivéve a tojássárgáját, ugye… Jól összedolgozzuk, hogy puha, homogén tésztát kapjunk, majd egy nagy golyó formájában tegyük a hűtőbe egy éjszakára. Eddig nem volt nagyon bonyolult, ugye? Innentől pedig akár félre is állhatunk, miután kikészítettük a kiszúró formákat, a tepsit a sütőpapírral és egy nagy nyújtódeszkát sodrófával. Gyerekszámtól, de főleg mérettől függően esetleg az egyenletes nyújtásban még segíthetünk, de az már tényleg a maximum. Amíg ők dolgoznak, bekapcsoljuk a sütőt, és megyünk a dolgunkra – esetleg egyéb karácsonyi előkészületre is nyerhetünk ezzel egy kis időt. Ha egy tepsi tele lett, és már a tetejét is megkenték a tojással, mehet be a sütőbe – addigra persze már megint ott vagyunk a konyhában – és 200°C-on 10-15 perc alatt el is készül.  Az eredményt és az élményt is garantálni tudjuk! Ha díszíteni támadna kedvünk, ne fogjuk vissza magunkat, mert azt is elbírja!

This entry was posted on vasárnap, november 8th, 2009 and is filed under Karácsonyi ajándék, Karácsonyi ötlet gyerekeknek, Karácsonyi recept. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply