Kívánságok gyöngyfája – kell ennél szebb karácsonyi ajándék?!


Amit ma ajánlunk elkészítésre – gyöngyfa -, igazán nem bonyolult mutatvány, mindjárt meglátjátok, és ha ajándék lesz belőle, szerintem borítékolható a siker akár karácsonyra, akár születésnapra, akár még esküvőre is… A legjobb az benne, hogy sosem lesz két egyforma, hisz bármilyen színű, formájú, méretű gyöngyökből készülhet, és a faforma is tetszés szerint alakítható, karcsúsítható, lehet dús lombja, sok ága, de van, hogy a ritkább korona mutat jobban. Készítés közben látszik majd igazán, hogy miként mutat a legjobban. És ami még szintén fontos – legalábbis nekünk fontos – szempont, hogy gyermekek is készíthetik! Egy hétéves fiatalemberen teszteltük élesben az önálló munkát :), de nincs kizárva, hogy a részfolyamatokban jóval kisebbek is aktívak tudnak lenni… Akkor elég is a szövegből, jöjjenek a képek:

1. A hozzávalók: rézdrót (nagyon vékony, nagyon hajlékony, nagyon erős – ezt mind tudnia kell), gyöngyök tetszés szerint (itt most épp egy kiöregedett nyakék fog új életre támadni 🙂 ), egy olló, és – ez nincs ugyan a képen, de – szükségünk lesz még egy lapos kőre is, amire a kész fát “gyökereztetjük”.

2. A gyöngyök kiválogatása, elhelyezése, mondjuk úgy, hogy “tervezési fázis”…

3. A drótszála méretre vágása – ez függ az elképzelésünktől, de mindenképp érdeme a tervezett magasság duplájával számolni, hisz a gyökérnek körbe kell a végén ölelni a követ, hogy biztosan álljon!

 

4. A kívánt mennyiségben, és formában felfűzzük az egyes ágakra a gyöngyöket úgy, hogy nagyjából középre kerüljenek, vagyis utána félbe fogjuk hajtani a drótot.

5. Szorosan a gyöngyök alatt jó alaposan megtekergetjük a drótszálat.

6. Ezzel a módszerrel elkészítjük a fa összes ágát. (Nem biztos, hogy ilyen rengeteg kell, főleg nem elsőre! 🙂 )

7.  Aztán megfogunk két ágat, és azokat is szorosan összetekerjük. (Ez a lépés akár ki is hagyható, ha egy kisebb lombú fát készítünk kevesebb ággal.)

8. Ha ezzel megvagyunk, és már minden ág úgy fest, ahogy elképzeltük,

9. akkor jöhet az összeállítás, ami szintén összetekerést jelent. Magunk alakítjuk a formát aszerint, hogy hogyan rendezzük az ágakat, mielőtt összetekerjük őket, tehát ez itt csak példa, bátran térjetek el tőle!

10. A legvége pedig, amikor “elültetjük”: csoportokba (gyökerek) bontjuk alul a drótszálakat, és ráhajtogatjuk egy kőre vagy súlyosabb fadarabra, és ellenőrizzük, hogy jól áll-e a “lábán”… Kész is a gyöngyfa:

 

Ugye, hogy csinos?! 🙂

Van még elég idő, tessék gyorsan nekilátni, és megörvendeztetni vele sok sok barátot, rokont így karácsony táján!

This entry was posted on kedd, december 13th, 2011 and is filed under Karácsonyi ötlet gyerekeknek. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply