Szuper karácsonyi ajándék – DE! – időben kell elkezdeni!

Még időben szólok, szerintem… 😉 Majdnem biztos vagyok benne, hogy társasjátékozni többen szeretnek, mint nem…:) Most pedig nem másra biztatom a bátor kreatívokat, hogy maguk készítsenek – akár karácsonyi ajándékként – társasjátékot. Nem kell megijedni, nem arra gondoltam, hogy a tervezéstől kezdve minden legyen egyedi, de a kivitelezésnek biztosan jót tesz, ha nem egy játékbolt polcáról emeled le a dobozt…
A választás attól függ elsősorban, hogy kinek szánod az ajándékot (felnőtt, gyerek, vicces, komoly, szerencsejáték, vagy komolyabb stratégiai játék). Ha ezen túl vagy, akkor lehet szűkíteni a kört, és innentől már fontos szempont lesz a viszonylag könnyű, (de legalább is lehetséges) kivitelezhetőség. Ez alatt csak annyit kell érteni, hogy nem feltétlenül ajánlanám – főleg nem első nekifutásra – az Age of Emipres- vagy Agricola-típusú, “fullextrás” darabokat, mert azokkal még a jövő karácsonyt is meredek lenne megcélozni.
Hogy legyen valami elképzelésetek – mielőtt magatokra hagylak benneteket a kétségben 🙂 -, 7 éves leányunkkal például már kétszer megcsináltuk a Kac-kac Kukacot égethető gyurmából. Ehhez ugye, nem kell játéktábla sem, a köveket is és a kockákat is a hobbiboltokban több színben is kapható égethető gyurmából formáztuk, és gyöngylenyomattal készítettük rá a lepkéket (kukacok helyett, mert épp az volt kéznél). Így lett belőle egy békás változat, csupa kék és zöld színekből, majd egy lányosabb lila-kék is született pár héttel később. Ezt a másodikat már gyakorlatilag egyedül készítette a nagylány, ezért gondolom, hogy egy kicsit gyakorlottabb felnőttkéznek sem lehet probléma.
De ez csak egy ötlet volt, szinte bármelyik játék elkészíthető, jó ha ismerjük, játszottunk már vele, és tudjuk, hogy mik a fontos részletek a játszhatóság szempontjából. Még a Ki nevet a végén! is lehet újra izgalmas, ha megbolondítod a táblát, és a bábukat is magad készíted. A doboz is legyen egyedi, lehet kapni natúr – festhető, ragasztható, stb. – karton dobozokat is többféle méretben és formában, amilyet a játék éppen megkíván…
Csak bátran, ügyesen, és egyáltalán nem kell ragaszkodni az eredeti “sztorihoz”! 😉

This entry was posted on csütörtök, október 27th, 2011 and is filed under Karácsonyi ajándék. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply